ETİMESGUT HURDACI

Bitkilerde Bakım Neden Önemli?

Daha fazlası için İnstagram hesabımızdan bizi takip edin

Gel itibariyle bitkilerde bakım önemli konulardan biridir. Bitkilerde en önemli bakım konuları arasında sulama yer alır. Her bitkinin suya duyduğu ihtiyaç farklılık gösterir. Genelde çiçekli bitkilerin su ihtiyacı çok daha fazla olur.

Her bitkinin ihtiyacı kadar sulanması ve kurumasına neden olacak kadar susuz bırakılmaması son derece önemlidir. Bunun yanında bitkilerin gereğinden fazla sulanmaması da büyük önem taşır.

Bitki bakımında çiçeğin düzenli olarak toprağının neminin kontrol edilmesi gerekir. Toprağa dokunulduğu zaman kuru hissedilmesi toprağın hafiflediği anlamına gelir.

İleriki dönemlerde ise toprakta ayrılmalar ve aşağı doğru çekilmeler meydana gelir. Bu gibi durumlar yaşanmadan toprağın sulanması önemlidir.

Bitkilerde Sulama

Sulama şekli bitkilerde bakım için önemlidir. Bitkilerin dibinden ya da üst kısmından sulanması gerekir. Üstten sulama işleminde saksıların drenaj deliklerinden su çıktığını görene kadar sulamaya devam edilmelidir. Fazla suyun tabağa çıkması önemlidir.

Dipten sulama yapılırken tüm toprağın nemlenmesine dikkat edilmesi önemlidir. Menekşe, kasımpatı gibi bitkilerde dipten sulama yapılması önemlidir.

Bu yöntemde saksıların su dolu bir kap içine yerleştirilmesi gerekir. Su yüzeyine su kabarcıkları çıkması bitene kadar saksının bu şekilde su içerisinde tutulması önemlidir.

Bu işlemin ardından saksı su içerisinden çıkarılarak fazla suyun akması beklenir. İç ve dış mekân bitkilerinde sulama işleminin yaz aylarında sabah ve akşam saatlerinde yapılmalıdır.

Saksılı bitkilerde drenaj son derece önemlidir. Drenaj işlemi ile suyun toprak altında birikmesi engellenir.

Bitkilerde Işığın Önemi

Bitkilerin tamamının orta derece ışığa ihtiyacı vardır. Işık bitkilerde bakım işleminde son derece önemlidir. Zayıf ışık altında kalan bitkilerin çiçekleri renksiz ve az sayıda olur. Bir süre sonra ise bitki çiçek açmayı bırakır. 

Yapraklı bitkilerde ise bazı bitkilerin ışık şiddetine adaptasyonu daha iyidir. Bu bitkilere örnek olarak Agleonema, Chamadorea örnek olarak verilebilir.

Kentia, Spathhyphllum gibi bitkilerin orta derece ışığa adaptasyonu daha yüksektir. Yüksek ışıklı ortamda bulunmak isteyen bitkilere örnek olarak F. Benjamin, Nolina, Area verilebilir. 

Bitkilerin bilinçli bir şekilde yetiştirilmesi bu canlıların daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Bu nedenle bakılan bitkinin ihtiyaçlarının iyi bir şekilde araştırılması son derece önemlidir.

Daha fazlası için İnstagram hesabımızdan bizi takip edin

 

Bitkilerde Bakım Neden Önemli?